Het Project

 

Het project “Toekomst van Kerkrade” is een driejarig project in opdracht van de Gemeente Kerkrade, waarin de groepen acht van Kerkraadse basisscholen nadenken over en aan de slag gaan met duurzaamheid, nu en in de toekomst. 
 
De uitvoer van het project is in handen van Discovery Center Continium uit Kerkrade. Samen met diverse partners uit de regio hebben zij een programma opgesteld, waarin de leerlingen op actieve wijze kennis maken met duurzaamheid in de eigen woonomgeving en onderzoeken hoe een duurzame toekomst er voor hun wijk uit kan zien. 
 
Tijdens het project doorlopen de leerlingen een aantal onderdelen. Ze starten met een bezoek aan Discovery Center Continium, waar ze een Duurzame Ontdektour ondernemen en er zo achter komen wat duurzaamheid is. In een ludieke film zien ze welke duurzame ontwikkelingen er op dit moment al zijn binnen de gemeente Kerkrade. In een individuele onderzoeksopdracht onderzoeken de leerlingen vervolgens het energieverbruik in hun eigen omgeving; of het nu gaat om de lantaarnpalen in de straat of de herkomst van de spijkerbroeken, die zij in hun kast hebben hangen. Een bezoek aan de Wijk van Morgen behoort ook tot het project. Hier krijgen de leerlingen een rondleiding en krijgen ze informatie over duurzaam bouwen in de toekomst. Deze informatie komt goed van pas bij de afsluitende opdracht: ontwerp klassikaal de wijk van de toekomst. De groep mag dit geheel naar eigen inzicht uitwerken, waarbij wel bepaalde richtlijnen gelden. Aan het ontwerpen van de wijk is ook een wedstrijd verbonden. De door de groepen ontworpen wijken worden geëxposeerd.