Wat ga je doen?

Wat leuk, dat jij en je klasgenoten deelnemen aan de Toekomst van Kerkrade! Tijdens dit project ga je zelf op onderzoek uit naar duurzaamheid in jouw buurt, ontdek je duurzame ontwikkelingen in Kerkrade nu en ontwerpen jullie zelf een wijk in het Kerkrade van de toekomst. Jullie brengen zelf verslag uit via deze website, Hyves en Twitter, zodat alle inwoners van Kerkrade en omstreken jullie kunnen volgen op jullie reis naar een duurzame toekomst. Met de door jullie ontworpen doen jullie ook nog eens mee met een spannende wedstrijd en alle toekomstwijken worden tentoongesteld.

 

Hieronder lees je meer over de verschillende activiteiten die jullie gaan ondernemen:

 

Bezoek aan Discovery Center Continium

Bereid je voor op een dag vol spannende ontdekkingen in Discovery Center Continium. In dit ontdek- en beleefmuseum kom je handen en ogen te kort voor alle leuke doestations, waarmee je zelf uitvindt hoe de wereld werkt! Bind de strijd aan met robots, beleef hoe mensen in de mijnen werkten, ga shoppen in de winkel van de toekomst en zoom in tot nanoniveau. Met de “Duurzame ontdektour” speur je het museum af en wordt jouw kennis getest op het gebied van duurzaamheid. Maar dat is nog niet alles. In het Future Forum Theater van het Continium doe je met behulp van stemkastjes mee met de duurzaamheidsquiz om te zien hoe duurzaam jij bent ingesteld. Je krijgt daarna ook nog een film te zien waarin je wordt meegenomen langs voorbeelden van duurzame ontwikkelingen in Kerkrade.

 

Onderzoek de duurzaamheid in jouw omgeving

Na een les door je meester of juf, ga je zelf onderzoeken hoe het zit met de duurzaamheid in jouw omgeving. Hoe ga je normaal gesproken naar school? Waar komen de spijkerbroeken in de kast vandaan? Ga op onderzoek uit en vergelijk je resultaten met die van je klasgenoten. 

 

Bezoek aan de Wijk van Morgen op Avantis

Als alle resultaten van het onderzoek verzameld zijn, ga je samen met je klas op de fiets naar de Wijk van Morgen. Hier bouwen studenten en wetenschappers samen aan huizen, zoals die misschien in de toekomst gebouwd gaan worden. Zo onderzoeken en testen ze allerlei duurzame technieken, zodat die later in alle huizen kunnen worden toegepast. Kijk hier goed rond en stel veel vragen, want alle informatie die je hier op doet, kunnen jullie goed gebruiken in de afsluitende opdracht. 

 

Ontwerp van je eigen Wijk van Morgen

Nadat je de Wijk van Morgen hebt bezocht, ga je samen met je klas aan de slag om je eigen wijk van morgen te ontwerpen. Je hebt nu al zo veel gezien en geleerd in het Continium en bij de Wijk van Morgen over duurzame toepassingen, dat je vast zelf ook goede ideeën hebt over hoe de wijk van morgen er uit moet komen te zien. In mei en juni worden de duurzame wijken van alle scholen tentoongesteld. De school met de beste ideeën wint een prijs. Meer informatie hierover vind je onder het kopje ‘wedstrijd’.